2014. május 7., szerda

Színezd újra! Kavicsfestés házilag


Ezekből miféle csudamadarak készülnek?
Biztos láttál már ilyen-olyan tevékenységeken, netán honlapokon szebbnél-szebben és gyöngyörűbbnél-gyönyörűbben díszített kavicsokat.

Hol baglyokat, hol csigákat, katibogarat vagy egyéb aranyos cukiságokat festenek rájuk szakavatott kezek.

Te is szívesen kipróbálnád, de eddig nem mertél belevágni? Mert, mi lesz, ha...

Én kipróbáltam helyetted. És az lett, hogy...

Az elején csak fogod azt a követ, forgatod jobbról-balra, és onnan vissza, nézegeted, s keresed a formáját, a titkát, mi az, amit belőle kihozhatnál. Töröd a fejed, mit is tudnál rá rajzolni, ami odavaló, jól is néz ki, s lehet is vele büszkélkedni a barátnőknek.

Sorakozás.

Aztán fogod a kariókát és elkezdesz húzogatni vonalakat.

Miközben vonalakat húzol, kialakul az elképzelésed is, és máris kész lesz a remekmű.

Béka-süni tanácskozás.
Lehet, nem olyan lesz, mint a magazinokban, de legalább a tiéd, és örömmel tölthet el a dolog, hogy mire voltál képes!


Hozzávalók:

  • sima (simább) felületű kisebb-nagyobb kavicsok, kövecskék
  • színes karióka (filc) vagy színes marker vagy vízfesték vagy akrill festék (a legpontosabb a marker vagy a karióka. Kisebb gyereknek inkább ez ajánlott, de szaga van, illetve nem újrahasznosítható a kő, ha valami nem tetszik vagy megunják. A vízfesték nehezebben szárad az előzőekhez képest, hamarabb is kopik használat közben, de nincs szaga. Az akrill festék nagyobbaknak való, akik pontosabban tudnak már bánni ecsettel, festékkel, nagyon szépen mutat, de a legdrágább alapanyag az összes felsorolt közül.)
  • jókedv, fantázia és egy (sereg) alkotnivágyó gyerek
  • ha nincs munkaasztalotok, akkor ajánlott letakarni az ebédlőasztalt újságpapírral, viaszkosvászonnal

"Katicabogárka, szállj el, szállj el, török van a nádasban!"
A törpéddel/törpéiddel is kipróbálhatjátok ezt a tevékenységet, hiszen több szem többet lát, ő/k is megláthat/nak valami érdekest abban a kőben. Ráadásul, ezzel a tevékenységgel olyan élményben részesíted őket, hogy sokáig fogják emlegetni.

Ha két kellemest kötsz össze a hasznossal, akkor méginkább szívükbe zárják majd az élményt. Patakparti, tengerparti séták alkalmával szedjetek, keresgéljetek a célnak megfelelő köveket. Sokszor még víz sem kell, mert az útszéli kavicsok is megfelelnek e célra.

Versenyezhettek is, ki talál többet, simábbat, bizonyos alakút.
Ha csak színes kőre leltek, akkor már keresgélés közben ki lehet találni, meg lehet beszélni, hogy mit lehetne belőle kihozni.

Van itt, kérem szépen, mintás tojás, halacska és nagy hal, katibogár és süni is.


A kész, festett kavicsokkal meg játszani lehet:
  • előadni egy ismert mesét (Pl. A szegényember és a nagyravágyó felesége, vagy akármilyen halas, vizes mesét.- khm, feltéve, ha pont halakat rajzoltok a kövekre)
  • kitalálni egy mesét, amiben azok a szereplők szerepelnek, akiket a gyermeked ajánlott, talált ki illetve "kellék" is van hozzá
  • a megfestett kövek lehetnek szimplán levélnehezékek is (de ha nem kapsz oly sok levelet, befoghatod simán számlanehezéknek is.)

Nem baj, ha elsőre nem úgy sikerül, mint a fejedben lévő ideál!
A lényeg, hogy megpróbáltad, képes vagy rá, és ha még próbálkozol, akkor később beérhet a kitartásod gyümölcse.

A lényeg, hogy együtt volt a család, közös élményben volt részetek, ami, ha jó hangulatú volt, akkor kellemes emlékké alakul.
Olyan emlékké, amire alapozni lehet.

Ha szeretnél egyéb kreatív és pénztárcakímélő ötletet kapni, amivel lefoglalhatod a gyereked, kérd te is a Spórlós játékok kicsiknek elnevezésű csomagot, ami két letölthető füzetet tartalmaz otthoni és kórházi használatra.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...