2014. május 31., szombat

Az ideális gyerekszobai szőnyeg


Sokszor gondolkodtam azon, hogy milyen szőnyeget tegyek a gyerekek szobájába, ami megvédi őket a hidegtől, kedves, színes, könnyen kezelhető, ugyanakkor nem csúszkál össze-vissza, és árban is elfogadható.


Addig-addig kutakodtam, míg szembejött velem ez a habszivacs puzzle szőnyeg ötlete.

Odáig csak alagutat, kastélyt, főzőfülkét és egyéb, most eszembe nem jutó dolgot építettünk belőle. Meg persze, rendszereztük az elemeket, dominó-szerűen illesztettük össze, kígyóztunk és stb.


Mióta láttam ezt az ötletet, azóta átalakítottuk egy cseppet a gyerek/játszó-szobát és leraktam ezt a kirakós szőnyeget.

Mondhatni, átalakult a takarítási szokásunk is.

Mert: a gyerekek készségesen összeszedik, szétszedik, összerakják a szőnyeget. Mindez idő alatt, kisurranhatok a szobából és gyorsan összerámolhatom vagy felporszívózhatom a soron következő helyiséget. Vagy éppen felmoshatok. Az idő alatt se fogják apró tapicskáló lábacskák összemászkálni a frissen felmosott padlót.

Ha ilyen szőnyeget szeretnél te is a gyerekszobába, a balesetek elkerülés végett, ragasztózd le, scotch-ozd le a kisebb-nagyobb különváló darabokat.

Mire jó ez a szőnyeg?
  • nagyon jól szigetel. Így mászni tanuló babák számára is ideális mászóterep (vigyázz, ne piszkálja ki a kis darabokat, s ha mégis igen, ne landoljon a gyomrában)
  • könnyen tisztítható: csak megemeled, és egyben (ha ügyes vagy) lerázod róla a szösz-möszt. Mosni is lehet. A lurkók is csinálhatják. Sőt! Az az igazi élvezet! :)
    Nyári kánikulában kiváló fürdőszobai elfoglaltság a kádban sikálni a darabkákat.
  • nehezen megunható, hisz a heti takarításkor megemelt szőnyeg, mindig másképpen kerülhet vissza. A mintákat mindig átvariálhatjátok kedvetek szerint. Ez a tevékenység jó kis elfoglaltságot képes nyújtani a kölyöknek.
  • amennyiben különböző támpontokat adsz meg a kölyöknek ami alapján kell kiraknia a szőnyeget úgy, fejleszti a gyermek problémamegoldó képességét is. Pl.: színek vagy számok, figurák szerinti kombináció: egy kék mellett legyen egy zöld, egy sárga és két lila, de lila ne legyen a sárga mellett.
  • matekozhattok is, ha az egymás mellé kerülő számokat összeadjátok (vagy egyéb műveleteket végezhettek vele)
Matematikai fejlesztő: 1+ 11+ 5= ? Lehet soronként vagy oszloponként is összeadni, kivonni, szorozni, feltéve, ha számos kirakós szőnyegetek van, és már tanulta purec azt a bizonyos műveletet.
  • térbeli orientációt is fejleszthetjük ezáltal: a jobbra, balra, fel, le, mellette, között relációs szavakkal ismerkedhetik meg, jelentésüket mélyítheti el
  • rendszerezhettek is (halmazalkotás, csoportalkotás): takarítás előtt/közben/után (kinek hogy esik jól) gyűjtsön egy-egy lapocskára bizonyos színű, számú, formájú játékot, ruhát. Pl.: narancssárgára a narancssárga színűek közül 7 darabot.


Add össze a számokat!
Kész élmény és fejtörő egy takarítás, ugye?

Jó játszást, szép együttlétet!
Kosztándi Tímea,
családi élményszerző

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...