2013. szeptember 16., hétfő

Hajgumi készítése házilag


Készen is van az ideális ajándék!
Megvolt a tanévnyitó? Érkeztek új csoporttársak, osztálytársak?Lehet máris kialakult egy kis kölcsönös szimpátia a padtárs és a csemeténk között? Netán nagyon megkedvelte az óvó- vagy tanítónénit?
Ajánlok egy szuper tippet, amivel megajándékozhatjátok az épp aktuális szimpátiát.

Szükséges kellékek (ugyanúgy, mint a zenélő doboznál. Az alapötlet innen származik: katt ide!):
  • befőttesgumi (legalább 2 darab)
  • fonal (vastagabb, vékonyabb, színes)
  • doboz vagy tálka (amiket mi használtunk: műanyag tálikó, bababútor ágya (II. kép), lábmasszírozó)
Hogyan fogj neki? Elkészítési lépések:

Vedd a tálkád vagy a dobozt, erre pattintsd rá a két gumit annyira, hogy feszüljön, de ne pattanjon el.
Így kell elkezdeni a körbetekerést, szövést.
Miután sikeresen rajta maradnak gumik, vedd elő a fonaldarabkátokat, és kezdd el körbefonni, körbeszőni a gumikat. Ennek a technikája: alólról felfelé, fentről lefele, mindig körbevonni a gumit. Ha a kezeddel leírsz egy vízszintesre fektetett 8-ast, akkor már érted, ugye, hogyan kell elkezdened? Erre gondoltam né: . A fonallal meg csak gyakorolni kell a vízszintes nyolcas írását a gumik körül. :)

Piros színű hajgumi-kezdemény. Még nem volt türelmünk befejezni...
A fonalak válogatásánál vedd figyelembe azt is, hogy a vastagabb fonalakat könnyebben, a vékonyabbakat pedig lassabban, ergó nehezebben lehet körbetekerni a gumikon.

Ha kisebb, vagy türelmetlenebb a gyerek, akkor ajánlott a vastagabb, gyapjúfonal, mint az alsó képen, de a vékonyabb fonalat a nagyobb türelemmel bíró gyerek számára ajánlott.


És itt van ez a háromgumis hajgumi. Szintén nincs befejezve, de ötletnek nagyon jó. Nagyobb a variációs lehetősége.
Arra is jó figyelni, hogy ne húzd meg se túl szorosra, de túl lazán se hagyd a fonalat, mert akkor nem lesz szép egyenletes a hajgumi, nem mutat annyira esztétikusnak. Nem beszélve arról, hogyha túl laza, akkor a haj gumi általi becsípése is jóval esélyesebb.


Mire jó ez a tevékenység?

  • pénztárcakímélő - a szükséges hozzávalók megvannak egy átlag háztartásban
  • szinte semmi perc alatt elkészül egy új hajgumi - időtakarékos, nem kell boltba menni egy újért
  • ajándékba is adható, értékét növeli a gyártásával eltöltött idő
  • fejleszti a gyerek finom motorikus mozgását (finom, apró mozgásokat kell végeznie), a kreativitását (a színek, fonalak adta lehetőségeket variálhatja kedve szerint, főleg ha a hármas fonatot is kipróbálja, netán új technikákat, módszereket fejleszt ki)
  • kellő időre lefoglalja a gyereket ahhoz, hogy haladhass egyéb irányú dolgaiddal (DE csak miután már rákapott az ízére. Bevezetned, megszeretettned a tevékenységet, neked kell.)

Használat közben. Bevált!

Ha szeretnél egyéb kreatív és pénztárcakímélő ötletet kapni, amivel lefoglalhatod a gyereked, kérd te is a Spórlós játékok kicsiknek elnevezésű csomagot, ami két letölthető füzetet tartalmaz otthoni és kórházi használatra.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...