2013. szeptember 18., szerda

Iskolai láz. Milyen formás vonalzót kapjon a gyerek?

Színes, téglalap-alakú sablonos vonalzók.
Itt az első szülőértekezletek ideje. Van, akinek már megvolt, s van, aki csak ezután esik túl rajta.
Bárhogy is van, biztos kapsz majd egy listát (jó esetben rövidet, rossz esetben jó hosszat) a megvásárlandó dolgokról. Így ha betérsz a megfelelő boltba, s a szükséges kellékeken kívül maradt még meglepetés keresésére is kedved nomeg pénzed is, megkeresheted a sablonos vonalzók "osztályát".


Minden gyerek (legalábbis azok, akiket én ismerek, meg én is ilyen voltam) szeret meghatározott formákban, sablonokban rajzolni. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy a ceruza (vagy más írószer) ne csússzon ki a "cirkálni"-való formából, a lényeg, hogy jól csússzon, siklódjon a ceruza a papíron a sablon mentén.

Állatsablonos vonalzó.
Kiváló önserkentő játék a gyorsasági teszt. A gyerek saját magának állítja fel az időlimitet, hogy mennyi időn belül végez egy-egy rajzzal. Ha testvérek, és mindketten kapnak, akkor ez egy jó közös móka forrása is lehet.
A sablonos vonalzókat a szerint válasszuk ki, hogy milyen fejlettségi fokon áll a gyermekünk.
Annak a gyermeknek, akinek nehezebben megy a rajzolás, aki még görcsösen fogja a ceruzát, annak ne vegyünk apró, sok türelmet és odafigyelést kívánó sablonos vonalzót (sok kicsi karika, négyszög, háromszög, szűk helyen történő vonalvezetés). 3-4-5 éveseknek a nagyobb formák, sablonok ajánlottak. Mindez függ a fejlettségi fokától is, de még a türelmétől is.
Nagyobbaknak a gondosabb odafigyelést igénylő sok kicsi formák is kapósak lehetnek.

A sablonos formák kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a gyerekünk érdeklődési köre szerint válasszunk.
Ha a dinókat, kocsikat, szárazföldi állatokat szereti, akkor ne vegyünk neki repülős, halas, babás sablonos vonalzót.
Ha már eldöntötted, hogy megajándékozod a pureced egy ilyennel, akkor már csak azt nézd meg, hogy mennyire vannak eldolgozva a sablonos vonalzó szélei, ne vágják el a kicsi ügyeskedő ujját.
Variációk egy témára: lekerekített, magasított élekkel, szélekkel.
Ami meg a formákat illeti, találhatsz nagyobb és kisebb téglalapalakú vonalzót, olyant is, aminek a szélei magasítottak (könnyebben lehet a sima felületről megemelni őket), de még olyant is, hogy bizonyos alakot mintáz meg (bárány, ajándék), s azon belül megadott tematikában több kicsi sablon található. Ennek az az előnye, hogy a külső formát is körbe lehet rajzolni.

Talán a betűkkel most ismerkedő csemetének inkább érdekesebb, mint az írni-olvasni tudónak ez a betű sablonos vonalzó.
S hogy mire jó?
  • finom motorikus mozgását fejleszti a gyereknek
  • a kreativitását is megmozgatja, amennyiben újabb és újabb kompoziciót talál ki magának (pl. kész farm vagy állatkert berendezése, elhelyezése a papíron, képeslap, ajándék-rajz elkészítése)
  • hasznosan, tartalmasan tölti az időt, nem a legújabb tévés rajzfilmért fogja rágni a füled

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...