2011. december 26., hétfő

Mit hozzon az Angyal jövőre?

Kész állatkert
Mit hozzon az Angyal jövőre, hogy közösen játszodjon a család?
Idén is járt nálunk az Angyal, nomeg előtte a Mikulás. Gondolom, titeket se hagytak ki. Kaptunk ajándékot (vesszőt, édességet, játékot), mint minden évben. Azonban ebben az évben egy olyan kekszcsomaggal leptek meg bennünket, hogy minden pénzt megért!

Nem is annyira a keksz finomsága miatt vagyok ilyen lelkes (kevés édességet eszem, de ez tényleg nagyon fincsi keksz: ropogós, nem száraz, épp annyira édes mint kell, kívülről nincs beszórva semmi porral, hogy extratakarításra kérjen fel, mely tulajdonságok számomra mind pozitívumok), nem is a kedves ábrázolásuk (mindenféle állatkát rejt a csomag),hanem a velük való játszás élménye az, ami feldobott.


Mert, mit lehet velük kezdeni?
  • enni, természetesen (mint fennebb írtam, nagyon, de nagyon finomak)
Keresd meg a párját! játszhatunk velük
  • az emberpalántának meg kell keresnie az állatok párjait (van, amiből több van, van amiből csak egy darab)
  • ha már megtalálta az összeset, akkor meg is lehet számoltatni, hogy pontosan hány állat van egy adott kupacban
  • utánozni is lehet az állathangokat, ami nagy derültséget szerezhet az aprónépnek, s nemcsak
  • mindezen játékokat a kívánt idegen nyelven is eljátszhatjuk: hogy mondják románul/angolul/németül egy bizonyos állatnak, számoljuk meg angolul/románul/németül stb. hány bagoly van a kupacban, stb.
Ha eltörtek a kekszdarabkák, akkor sem kell aggódni, mert így kiváló kirakósjátékká léptek elő. A gyereknek s nekünk nem kell mást csinálni, mint az apró darabkákat összeillesztgetni, majd sikeres "kirakás" után, eltűntetni az állatkát.

Keresd meg a hal, kacsa, stb fejét, farkát!
Ezt a játékot azonban csak azután játsszuk, miután kellő képpen megismerkedtünk az egyes állatok ábrázolási módjával, hogy tudni lehessen, ez a vonal, vagy az a pontozott rész vajon egy elefánthoz vagy inkább disznóhoz tartozik.

Kinek ajánlom ezt a játékot?

Egyéves kortól kisiskolás korig, mindenkinek, az érettségi szintjének megfelelően: állatnevek ismertetése anyanyelven, majd idegen nyelven/nyelveken, állatok hangjainak az utánzása (anyanyelven és idegen nyelven is akár), párkeresés, halmazalkotás, számolás, tulajdonságok elmondása és visszakérdezése (hol él, hány lába van, tolla van-e vagy szőre stb.) egyszavas, majd tő- illetve bővített mondatokban, anyanyelven vagy idegen nyelven.

Mit fejleszt?
  • formaérzékelést, vizuális percepciót
  • halmazalkotást, számolási készséget
  • rész-egész percepciót (egy darabkából rájön az egészre)
  • hallást, hangképzést
  • idegen nyelvérzéket, idegen nyelvi ismereteket (nem anyanyelvi)

Bemutatom a tettest, akinek a nagy játékot köszönhetjük...
Ünnepek előtt láttam a hazai boltokban magyar kiadásban is: abban sokkal több állatka van, kisebbek a figurák, de ugyanúgy el lehet velük játszani, s az íze is jó.
A több állatka miatt, bonyolultabb játékot is játszhattok, több hangot utánozhattok, több párt kereshettek és számolhattok meg, illetve több állatnak az idegen nyelvű megfelelőjét sajátíthatjátok el.

A jó benne, hogy  kocsiban, vonaton, házban, váróteremben, szinte bárhol lehet játszani, a játék szinte pillanatak alatt eltűntethető (értsd: hamar elfogy). Ne felejts sima vizet cosmagolni vagy előkészíteni, mert nagyon kéri a vizet a keksz.

Tetszik? Oszd meg!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...