2011. január 19., szerda

Házi leltár és az újrahasznosítás

Eltelt a tavalyi év, minden cég leltárt készít. Egyrészt mert kötelező, másrészt mert nem árt tudni hogyan is állnak.
Gondoltam, pakolok egyet én is a házban, nem árt tudni, hogyan állok pl. az élelemmel. Listát írtam, hogy mi áll a kamrában, mi van a szekrényben s mit tartogat még a mélyhűtő.
Miért jó ez nekem? Épp úgy, mint a boltban, jó tudni, hogy minek járt le a szavatossági ideje, egyáltalán mi a kínálat otthon.
Ez megkönnyíti a vásárlást is (épp liszt fogyott el, s rizst egy darabig nem kell vennem, de nem ártana halkonzervből feltankolni, s teafű is fogytán van), ráadásul számomra átláthatóvá vált a kínálat és könnyebben tudok variálni is (van laska, gríz, dzsem, meg tej, máris készíthető a tejbelaska, tejbegríz, pergelt gríz vagy csak laska szimplán dzsemmel a tetején), nem beszélve a vásárlásról (azt kell venni, ami kifogyott a listáról, minimális extrákkal).

Ha netán te is leltárt készítesz, nem árt megnézni fiókod vagy lenyitósod mélyét is, hátha ott lapul egy alig használt, netán teljesen üres jegyzetfüzeted, tavalyi határidőnaplód vagy egy szimpla naptár. Kiváló gyermekszórakoztató füzet válhat belőle.
Hogyan?
Míg te végzed a leltárt, addig az íródeákod a hátadnál lesi, hogy mit kell írnia belé (egy igazi, felnőtt füzetbe!), mi van s belőle mennyi. Jó neked, mert nem lábatlankodik előtted, nem nyúlkál és nem ránt magára semmit, jó neki, mert lefoglalod,újabb szerepekbe élheti bele magát, mert eljátszhatja, hogy most főnök, vagy titkárnő, vagy könyvelő, stb, mert fontos lehet. Ha befejeztétek a leltározást, akkor se dobd ki a régi, használhatatlan füzeted, naptárod stb., mert sok egyéb dolog is játszható vele.
Lehet benne/belőle:
  • színezni
  • tépni
  • festeni
  • ábrákat, képeket kivágni
  • csak úgy vágni
  • laponként összeragasztani
  • vágott képeket összeragasztani egy külön oldalra (vagy egy teljesen más oldalra)
úgy, hogy a gyereket ért minden hatás, élmény, inger feldolgozódik, mert ő éppen az óvónéni az óvodából, aki összeírja ki milyen jelmezben lesz, vagy a könyvelő néni, aki a tej-és-kifli programot könyveli, vagy az eladó a boltból, aki füzetbe vezeti a napi eladását stb., vagy egy kitalált figura, aminek a nevét nem tudja, de azt igen, hogy az a figura pontosan mire és hogy használja azt a papírost, miközben másokat is bevon a játékba.


Kezdetleges táblázat készítés
Utánzások


Szabad rajz vs. kötött
Utasítások: idáig ezzel, innen pedig ezzel, azt meg ezzel... Pont, mint egy óvó vagy tanítónéni

Ide kapcsolódik:
 Alkosson a gyerek!



2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mi az a laska? Tészta? Igen :) Ez csak azoknak akik nem ismerik ilyen formán... :)

Kosztándi Timi írta...

na, igen, s a gríz az búzadara :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...