2014. június 15., vasárnap

"Törött szárnyú madarak" lefoglalása

Megesik olykor az ember lányával, hogy csemetéi különböző betegségeken, netán töréseken esnek át. És ilyenkor legyen észnél az ember, hogy unatkozó egyedének figyelmét sikerrel kösse le.

Olyan játéktippeket gyűjtöttem egybe, amiket úgy lakásban, mint családi házban simán lehet játszani, nincs nagy baleseti kockázata és az anyagi ráfordítás is a nulla felé közelít. Minden kellék megvan egy gyermekes háznál.

Az alábbi játékokat nem csak baleset, betegség idején játszhatjuk, hanem családi összejöveteleken vagy még esős időben is kiválóan alkalmazhatóak.

Kreatív rajzolás

Jobb kézzel, bal kézzel (nem domináns kézzel), fejjel lefele, behunyt szemmel, jobb lábbal, bal lábbal...
Az alábbi rajzok közül válassz magatoknak valót és add a maszatod kezébe. Akár te is megméretheted magad!

Kreatív rajzolás: ki lakik a házban? Kik laknak a házban? Milyen a ház?

Kreatív rajzolás: mijük hiányzik az állatoknak? Egészítsd ki a razjokat!

Kreatív rajzolás: ki lakik a házban? Milyen a ház?

Kreatív rajzolás: építsd be egy rajzba a vonalakat!

Kreatív rajzolás: Hogy néz ki? Milyen a szeme, haja, szája?

Kreatív rajzolás: Foglald egy rajzba a vonalat!

Kreatív rajzolás: építs egy rajzot a vonal köré!

Kreatív rajzolás: építsd be egy rajzba a vonalakat!

Kreatív rajzolás: hogy néz ki az ember? Milyen színű a szeme, haja, szája? Van-e haja? Rövid-e vagy hosszú?
Ki mondja? állathangok utánzása - milyen állat hangját hallja?

Bekötött szemmel kell játszani. Több játékos is részt vehet, ettől lesz érdekesebb a játék. A bekötött szemű "találgató" kör közepén ül (vagy legalábbis a szoba közepén), az utánzók, meg körülötte.

Itt, ha van ismeretek, közös élményetek, akkor a páva rikoltásától az oroszlán bődüléséig, a tyúkok káricsolásáig bő választék van.

Ezen kívül (nehezítésként) azt is ki kell találni, hogy ki utánozta azt a bizonyos állatot. Ha túl könnyen megy ez a része, akkor suttyomban helyet is lehet cserélni, hogy igazi kihívás legyen a kölyöknek a játék, dolgoztassa meg magát, ismerje meg, feszegesse határait! :)

Hol vagyok és mit csinálok?

A találgatónak bekötjük a szemét, egy központi stabil helyre ültetjük, majd több-kevesebb zajjal körbejárjuk a helyiséget és bizonyos mozdulatsorokat végzünk. A bekötött szemű gyereknek meg figyelnie kell a ruha susogását, a cipő koppanását, a zokni súrlódását, könyvlapok zizegését,  papírlapok zizzenését, fényképezőgép kattanását, levegő surrogását. Ki lehet választani egy kedvenc játékot, annak a jellegzetes hangjait hallattatni, akár utánozni is (ha állat vagy jármű).

A gyermek képességei és lelkiállapota szerint lehet könnyíteni vagy nehezíteni a feladatokat. Ha többen jártok körülötte, akkor nyilván egyszerűbb kitalálnivalót kell adni (ki hol van éppen), ha kevesebben, akkor specifikus, konkrétabb feladatokat is kérhetünk tőle.


Memóriajáték (Kim-játék)

Itt egy csomó variáció létezik, és ha kitaláltok egyebet is, akkor még több lesz. :)

Figyeld meg a tárgyakat, majd rajzold le anélkül, hogy odanéznél!
  • Mi változott?: egy elrendezett helyen (tálca, asztal, padló) különféle tárgyakat (játékok, evőeszközök, csavarok stb., amiket a házban találsz és mozdítható) elhelyezel. A gyerek figyelmesen megnézi, majd elfordul/kimegy a szobából. Ez idő alatt hozzáteszel/elveszel a kiállított tárgyak közül, helyüket megváltoztatod. A gyereknek mindig hívd fel a figyelmét, hogy mit nézzen meg: sorrendet, színeket, tárgyakat. Mikor visszajön a szobába/visszafordul meg kell nevezze, mi az, ami változott.
  • A fenti játék egyik variációja, hogy a gyermek a kiállított tárgyakat megnézi, a tárgyakat letakarjuk és a kölyöknek rajzban kell számadást csinálnia. Lehet szimpla grafit ceruzával működni, de érdekesebb, ha színessel dolgozik.
  • Ugyancsak Kim-játék variáció, ha a gyermeket bekötött szemmel leültetjük, majd különféle tárgyakat adunk a kezébe és arra kérjük, tapintás útján ismerje fel ezeket.
  • Az előzőnek a variációja, ha megkérjük, hogy rajzolja le időrendi sorrendben a kezébe adott tárgyakat.


Célbadobás
  • Labdával: Végy elő egy kosarat (tiszta szemetest vagy egyebet) és abba próbáljátok belegurítani, dobni, lökni a méretére választott labdát. Helyezd egy adott pontra (jó távol minden törékeny holmitól), majd húzd meg/jelöld ki a képzeletbeli vonalat, honnan dobni, lökni, gurítani a labdát és számíthatjátok is a pontokat!
  • Papírgalacsinnal: Ugyanaz a feladat mint a labdás játéknál, kivéve azt, hogy a papírgalacsint inkább dobni érdemes.
  • Pénzérmével: ugyanúgy, mint a fentinél, csak figyelni kell, milyen erősen dobja, ne ugorjon ki, pattanjon vissza, valakinek a szemébe az aprópénz. És persze, meg kell nézni, milyen korosztállyal játszanád, mert nem szerencsés, ha még az orális fázisban van és kóstolgatás közben lenyeli a darabot...
Nehezíthetitek a játékot, ha bekötött szemmel kell elvégezni a dobást, gurítást, illetve, ha a kosarat időközben feljebb, lejjeb költöztetitek. Ha van mozgó játék járműveteket (kisvasút, elektromos kocsi), akkor akár azt is megtehetitek, hogy a/egy kijelölt pályán mozgó szerelvény hátára rögzítitek a kosarat, és abba próbáltok célba dobni.

Vidám gyógyulós napokat kívánok!
Kosztándi Tímea,
családi élményszerző

Több kreatív tippre vágysz? Kérd te is a Foglald le a lurkót! és a Kórházi játékok tárháza című ingyenes füzeteket, amelyekben az egyszerűtől a nehezebb fokozatig, kevés eszközt igényelő játékok közül válogathatsz!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...