Ennétek valami finomat, ami édes is, meg egészséges is? -Egyáltalán, van ilyen?, kérded.
Lehet, feltaláltam a spanyolviaszt, de nálunk nagy sikernek örvend ez a diákabrak-szerű csemege. Légy és mocsok azért nincs benne. :)
Mit kell tenned?
Végy egy kisebb (vagy nagyobb) tiszta borkánt, töltsd meg magvakkal, szárított gyümölccsel is akár, majd önts rá mézet. Hagyd állni két-három napot (a mag nagyságától függően), míg jól átjárja a méz a borkán tartalmát, majd kanalazgassátok alkalomszerűen.
Az olajos magvak kiváló vitaminforrások, gazdagok antioxidánsban, zsírjuk telítetlen zsír. Foszfor, szelén, cink, réz, kálcium található bennük, amelyek a szép hajért, egészséges hormonháztartásért felelnek (többek között). Ha szessziód van, vagy ha a gyermeknek kell bizonyítani az iskolában, akkor mindenképp egyetek olajos magvakat!
Ám, azon kívül, hogy egy csomó jó dolgot tudnak ezek a magok, kiválló szemléltető eszközök is.
Például szemléltetni lehet, milyen sorrendben ajánlott beletenni a magokat az üvegbe, hogy minél több elférjen benne:
Alólra kerülnek a nagyobbak, felülre a kisebbek. |
Egy alapos rázás után a kicsi és a nagy is helyet keres. |
Szemléltetni lehet, hogyan veszi birtokba a méz az üveg tartalmát, megsaccolni is lehet, hogy kb. hány óra alatt ér le az üveg aljára, s ha olyan versenyzős famiília vagytok, akkor be lehet osztani az üveget különböző sávokra, a sávoknak gazdát keresni, majd izgulva figyelni (vagy figyelve izgulni), hogy melyik sávban ér le elsőként a méz az üveg aljára. Ehhez a legutolsóhoz igazán csak kitartás és türelem kell. |
Azok a kis cseppek a mézcseppek. |
... és miként isszák be a magok a mézet. Mélyebb színt kapnak. |
A végére jártunk ennek az üvegnek is. |
Nálunk a lenmagos változat nemigen jött be, ám a mákos igen.
Te melyiket próbálnád ki?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése