2014. április 4., péntek

Diákabrak Törpmanó módra

Padlóra küldött a tavaszi fáradtság? Vitaminhiányban szenvedsz? Pótolnád a fogyóban lévő energiakészleted, s nem tudod, mivel és hogy?
Ennétek valami finomat, ami édes is, meg egészséges is? -Egyáltalán, van ilyen?, kérded.

Lehet, feltaláltam a spanyolviaszt, de nálunk nagy sikernek örvend ez a diákabrak-szerű csemege. Légy és mocsok azért nincs benne. :)
Mit kell tenned?


Végy egy kisebb (vagy nagyobb) tiszta borkánt, töltsd meg magvakkal, szárított gyümölccsel is akár, majd önts rá mézet. Hagyd állni két-három napot (a mag nagyságától függően), míg jól átjárja a méz a borkán tartalmát, majd kanalazgassátok alkalomszerűen.

Az olajos magvak kiváló vitaminforrások, gazdagok antioxidánsban, zsírjuk telítetlen zsír.  Foszfor, szelén, cink, réz, kálcium található bennük, amelyek a szép hajért, egészséges hormonháztartásért felelnek (többek között). Ha szessziód van, vagy ha a gyermeknek kell bizonyítani az iskolában, akkor mindenképp egyetek olajos magvakat!

Ám, azon kívül, hogy egy csomó jó dolgot tudnak ezek a magok, kiválló szemléltető eszközök is.

Például szemléltetni lehet, milyen sorrendben ajánlott beletenni a magokat az üvegbe, hogy minél több elférjen benne:


Alólra kerülnek a nagyobbak, felülre a kisebbek.

Egy alapos rázás után a kicsi és a nagy is helyet keres.
Szemléltetni lehet, hogyan veszi birtokba a méz az üveg tartalmát, megsaccolni is lehet, hogy kb. hány óra alatt ér le az üveg aljára, s ha olyan versenyzős famiília vagytok, akkor be lehet osztani az üveget különböző sávokra, a sávoknak gazdát keresni, majd izgulva figyelni (vagy figyelve izgulni), hogy melyik sávban ér le elsőként a méz az üveg aljára. Ehhez a legutolsóhoz igazán csak kitartás és türelem kell.
Azok a kis cseppek a mézcseppek.

... és miként isszák be a magok a mézet. Mélyebb színt kapnak.

A végére jártunk ennek az üvegnek is.

Nálunk a lenmagos változat nemigen jött be, ám a mákos igen.

Te melyiket próbálnád ki?

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...