2013. augusztus 12., hétfő

Dinnyefagyi kánikulára

Kánikula van, az utcákon, tereken nagy a hőség? Ki nemigen mered vinni a gyereket, de jó lenne hűsülni is egy cseppet?
A fagyitól fáj a torkotok vagy komolyabban lebetegedtek tőle? Nem tudod, miből készítik a bolti vagy az utcai fagyit?
Mégsem fosztanád meg csemetéd a hideg élvezettől?
Kitaláltam, hogyan "lakhat jól a kecske s maradhat meg a káposzta is".

Végy egy hatalmas görögdinnyét. Felét egyétek meg nyugisan, a másik feléből meg elkészül a kánikulai alkalmakra való dinnyefagyi.
A görögdinnye jó leveses, kiváló alapanyaga a "fagyinak".
Vágd le a húsát a héjról majd aprózd fel és törd össze. Ez egy olyan tevékenység, amit szívesen végez a fogni is alig tudó gyermek. Hadd pancsikoljon ő is kedvére, max a levet fogd ki egy tálkában.


Botmixerrel is próbálkozhatsz, azzal a fentinél finomabb masszát kapsz majd.
Az összenyomkodott, kicsavart, összemixerezett pépet öntsd, kanalazd át a jégkocka tartóba, majd tedd be a mélyhűtőbe.

Mélyhűtő előtti félkész állapotban a fagyi.
Mikor már kellőképpen megfagyott a pépes dinnye (ajánlatos tűpróbát ujjpróbát végezni rajta = nyomkodd meg időnként, lágy-e még), akkor vedd ki és egy tompa kés hegyével pattintsd ki a helyéről a kockákat, ha maguktól az enyhe nyomásra nem pattannának ki.

Fagyasztott állapotban...
Jégkockatartótól függően ehhes hasonló kockáid, gömböcskéid lesznek.

Ha kicsi figurás szilikonformákba öntöd, akkor még érdekesebbek lesznek a fagyiitok. Könnyebb szopogatni.
Te próbáltad már?

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...