Anya dolgozik, határidős munkája van, de enni is kell valamit, nomeg nem árt, ha valami édesség is kerül az asztalra. Ilyenkor nincs idő, de még kedv se a pepecselésre, így marad egy könnyebb étel készítése.
|
Az egész úgy kezdődik, hogy megfőzöl egy jó adag puliszkát. Van, aki hideg vízbe teszi bele a málélisztet (kukoricadara), s van aki forrásban lévő vízbe szórja bele. Ízlés meg tudás kérdése, a végeredmény általában ugyanaz. Jobban jársz azonban, ha nem borítod így ki és hideg vizes kézzel lapogatod formára a puliszkát, hanem egy jénai tálba rétegekként rakod le. Na, de én így csináltam, s egy cérnával lapokra osztottam.
|
|
Nem vagyok profi, csak lelkes főzőgető, így a lapok sem sikerültek szép egyformára. És persze, megint elszámítottam magam: elfogyott már a vastagabbra főzött dzsemünk. Az alsó lapot mézzel és mandulával kentem-szórtam be, a felső lapot meg szilvaízzel. De bármilyen keményebb lekvár, dzsem jó erre. |
|
Nekem a mézem egy cseppet kifolyt. Hiába na, nehéz étel a puliszka. :) |
|
A tetejét is bekentem egy kis szakfelügyelő segítségével ugyanazzal a szilvaízzel. Ha neked több a választékod, variálj nyugodtan! |
|
S akkor következik az a rész, amikor még inkább be lehet vonni az apróságokat: díszíteni kell a tortát! Külön, korosztályának megfelelő feladatot kaphat a gyerek. Például: ossza 2 vagy 4 részre a tortát, csak meghatározott színű pufarint használhat, csak bizonyos formákkal díszíthet, betűt-ismerő kiskölyöknél külön öröm kirakni az össze családtag és meghívott vendég kezdőbetűjét. |
S akkor variációk egy témára (meg egy kis nyálcsorgató). Így néz ki a torta megkezdve.
|
Írtam, ugye, hogy a méz kifolyt? Ha körbebástyázod a tortát pufarinnal (Románián kívül élőknek: az a színes puffasztott micsoda), akkor az felfogja az édes levet. Persze, nem áll el, míg a világ s még két nap, de jó megoldás szükség helyzetben. :) |
|
Ha jobban szereted a habos, krémes alkotásokat, akkor kenj rá tejszínhabot! S ha nálam ügyesebb háziasszony vagy (amit ugyan kétlek, de gyakorlottabb azért lehetsz), akkor ne csak három lapot vágj, hanem többet, mert ebben a vastagságban azért száraz. |
Mi a haszna az egésznek?
- kevés időből és kis munkából egy prezentálható valamivel rukkolhatsz elő
- jóllakik a család
- jóllakik a vendég is, főleg, ha eddig ilyet még nem evett
- ha nagyobb adagban főztél jól lakik a kutyád, s macskád, de még a szomszéd és annak kutyája is
- kis családi tevékenység válhat belőle: a gyermeket bevonod, fontosnak érzi magát, lekötöd a figyelmét, máris nem rosszalkodik. Jó, hasznos érzése lesz. S ugye, tudjuk, milyen fontos ez az érzés?
- gyakorolhatjátok a színeket, a formákat, a betűket díszítés közben
- ha gyermekeid életkora nagyon eltér (pl. hozzátáplálás fázisában lévő s egy mindenevő nagyobb óvódás), akkor is jól jársz, mert a sima puliszkát adhatod a kisebbiknek csepp pufarinnal megtoldva (saját belátásod szerint), s nem kell többször főznőd
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése