2011. július 21., csütörtök

Játék alternatívák esős időre (a víz, a festék, az ecset és a papír főszereplésével)

Akcióban a művészpalánta
Szerintem már ti is eluntátok ezt a cudar, inkább őszies, mint tavaszias időt, amikor keveset süt a nap, és azok a fránya esőmanók hol erősebb, hol halkabb ritmust dobolnak a ház tetején. Nem mondom kimondottan jól lehet aludni ez idő alatt, de jó lenne, ha kint is tombolhatnánk egyet, ne csak idebenn kuksoljunk egész nap. Így összegyűjtöttem egy pár ötletet, amivel ezidáig sikeresen átvészeltük az esősebb, bent-töltött napokat.

Mondanom sem kell, hogy a prímet a pocsolyásnadrág-gumicsizma-esőkabát kombináció viszi, amivel nyugis szívvel lehet bokáig, sípcsontközépig érő tócsákban tocsogni, pancsolni, ugrándozni, s ezeregyféle vízi tevékenységet végezni. De ugye, naaaaaaaaaaagyon munkás dolog kihámozni a kölyköt a culáiból játszás után. Kinti tevékenységnek ez ideális, de, ugye, bent most nem hozhatsz létre egy mesterséges tócsát a nagyszoba közepén, hogy abban szökelljenek sikítozva.


Ám a jó öreg vízfesték-ecset-papír kombináció nem hagyott cserben. Valójában, ezeken a "nehéz napokon" az esti sétát leszámítva, ez segített át.

Végy egy nagy rajztömböt, szerelj mellé egy kis festéket, meg ecsetet, s máris indulhat a móka.
Óvodáskorú gyermek használatára nem ajánlom a képen látható vízfestéktípust, mert a szépen kenhető festék nagyon jól kenődik: ergó kevés energiával nagyon hamar elfogy, s épp mire belelendülne a Nagy Maszatolásba, már újra kell tölteni a tárat. Mondanom sem kell, hogy neked semmi szabadidőd nem lesz ebben az esetben. Amit én csináltam: egyszerre csak két színt hagytam kinn, s aztán színváltottunk. Mostanra felfedeztem, hogy a legolcsóbb vízfesték (tudod, az a jó kemény, szocialista típusú vízfesték mostani változata) a leggamatabb ecsettel ideális a kölyköknek. Sokkal időigényesebb feloldani benne a festéket, és a több színből nyugodtan kombinálhat magának.
  •  Ha van a gyereknek saját kicsi asztala, akkor azon festegethet, de szükség esetén a konyhai vagy ebédlői nagy étkezőasztalon is kiélheti festői tehetségét. 
  • Ha védeni szeretnéd a berendezést, akkor terítsd le az asztalt egy nylon-terítővel, ami könnyen mosható. Igazából az újságpapírt is ajánlanám jó szívvel, de félő, hogy te is úgy jársz, mint én: összefestik, eláztatják azt is. :)
  • Ha védeni szeretnéd a gyermek ruháját, akkor adj fel rá egy kicsi kötényt (turkálókban láttam direkt erre a célra kifejlesztett köpenykét, de én személy szerint nem voltam hajlandó pénzt kiadni rá. Maradt a rosszabb ruha feladása variáns. Volt folt, ami kijött, s volt ami nem. Ez van.).
További szükséges kellékek: felmosórongy, csereruha, türelem és jókedv a balesetek pozitív szemléletéhez. :)

1,95 RON a boldogság ára. Ha nem szeretnél újságpapírt, A4-es papírt vagy egyéb megmaradt hulladékpapírt felhasználni vízfestékezésre, akkor szerezz be egy nagy rajztömböt. Minimum 20 perc elmélyült koncentrálás = szusszanásnyi idő számodra.
Mire jó a vízfestékezés, amellett hogy kiváló unaloműző?
  • fantáziafejlesztésre
  • arányok megbecslésére (mennyi víz kell ahhoz, hogy ne áztassam el a papírt?)
  • árnyalatok megtapasztalására (mennyi víz kell ahhoz, hogy sötétebb/világosabb színeket kapjak?)
  • finom motorikus mozgás fejlesztésére (a nagy mozgások fejlesztik a kicsi csuklót: íráselőkészítés, precizitás, stabilitás)
Szeretnél több kreatív tippet? A Kórházi játékok tárháza ingyenes füzetecskében olyan játékkiválasztási szempontokat találsz, amelyek nemcsak kórházi, de úti vagy esős időre való játékcsomag összeállításában is segítséget nyújt, változatos korú gyermekek számára. Töltsd ki most az űrlapot és máris megkapod a Kórházi játékok tárháza füzetecskét, benne a 19 tuti unaloműző játéktippel. Kattints ide a feliratkozáshoz!

    Nincsenek megjegyzések:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...