2011. április 6., szerda

Firkáljunk a falra!

Valahogy nem tudom magamévá tenni azt az újkeletű, talán Amerikából behozott szemléletmódot amely szerint hagyni kell a gyereket "hadd fejlődjön és alakuljon korlátok nélkül" illetve "próbálja ki magát" szintén korlátok nélkül... Hát én nagyon bírom, hogy fejlődik a fantáziájuk, ha a gyerekeim kipróbálják magukat, újrahasznosítják rég megunt dolgainkat, illetve teljesen új funkciókkal ruháznak fel számomra teljesen hétköznapi dolgokat, de mindennek van határa.
Ez itt a konyhai sarki ajtó. Ha nagyon figyelmesen nézed, akkor felfedezheted az el nem tüntetett firkanyomokat. Nagyon jó ízlésüknek köszönhetően sárgával firkálták körbe az ajtót. Nem baj, ha nem látod, úgyis az a lényeg, hogy milyen volt az ajtó, s milyenné változott.
Friss a ház, még szinte meleg (jelenleg is festünk), s valahogy nem díjazom, ha a falat összefirkálják a kicsi ügyes kezecskék. Van már firkanyom a konyhában a sarki ajtó mellett kétoldalon 111 cm magasságban, szintén a konyhában  az összeválogatott családi képek rámája alatt valamint egy kevés pix (úgyis mint golyóstoll) maradvány magán a kép üvegén, a fürdőszoba is összefirkálva egy helyen a csempék fölött, persze hogy pix-szel! S van olyan kreatív firka, ami nem jön le még ezzel a módszerrel se. Tiszta szerencse, hogy csak félig van kész a ház... :)
Ám találtam firkabiztos megoldást.
Ezt csináltam: elővettem egy nagyméretű csomagolópapírt és felragasztottam az ajtóra. A legjobb ha bluetech típusú (netán olyan) ragasztót használsz s nem ragasztószalagot, mert az alolról tartja a papírt, s ha pontosan pászítod a széléhez, nehezebb a kicsiknek leszedni. De nem lehetetlen. :)

Miért jó? Mert:
  • egy darabig mással se fognak kísérletezni, csak azzal, hogy minél jobban telefirkálják mindenféle figurával a lap felületét, így egy rövidke időre felszusszanhatsz. :)
  • a nagy felületen jól lehet kézizmot, illetve csuklóizmokat fejleszteni (ez utóbbi elengedhetetlen a - szép - íráshoz. A csuklóhajlítgatások azokat az izmokat fejlesztik, amelyek később az írás megtanulásában segédkeznek.)
  • fejleszti a gyermekek kreativitását, ha változatos alapszínű papírral vonod be a bevonandó felületet (lehet az más is, mint ajtó, de nekünk ez vált be). Kitapasztalja a színek tulajdonságát: a sárga a fehéren halványabban, de a barnás színű csomagolópapíron már erősebben látszik...
Kipróbálod?

Szeretnél több kreatív tippet? A Kórházi játékok tárháza ingyenes füzetecskében olyan játékkiválasztási szempontokat találsz, amelyek nemcsak kórházi, de úti vagy esős időre való játékcsomag összeállításában is segítséget nyújt, változatos korú gyermekek számára. Töltsd ki most az űrlapot és máris megkapod a Kórházi játékok tárháza füzetecskét, benne a 19 tuti unaloműző játéktippel. Kattints ide a feliratkozáshoz!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...