2011. április 28., csütörtök

Kibeszélnéd magadból a bajaid? Itt a lehetőség: Kökösi Kisovi (IV.)


2009. szeptemberében alakult a Kökösi baba-mama klub. Rendszeres találkozásainknak (tavaly kéthetente, idén hetente ) a „MANÓ” óvoda ad otthont. Találkozásaink alkalmával részletesen átbeszélünk olyan kérdéseket, amelyek kismamákat, kisgyerekes szülőket érintenek (ilyen az áldott állapot megélése, a szülés élménye, a gyerek értelmi és fizikai fejlődése, különböző betegségek tünetei, a mese fontossága kisgyerekkorban stb.). A múlt év folyamán igyekeztünk meghívni olyan előadókat, akik hasznos tanácsokkal láttak el bennünket. Első alkalommal előadást tartott nekünk a sepsiszentgyörgyi kórház egyik alkalmazottja az elsősegélynyújtásról. Egy másik kiemelkedő előadást a sepsiszentgyörgyi Fer baba-mama klub vezetőitől hallottunk, amikor a baba/gyerek mozgásfejlődéséről tudtunk meg hasznos dolgokat.

2011. április 23., szombat

Kariókával a templomban :)


Nem épp húsvéti a zene, de nagyon szép: Liszt Ferenc Ave Maria-ját énekli a szentgyörgyi Pro Musica kórus a kovásznai kórustalálkozón. Mi is ott voltunk. :)


Boldog Húsvétot kívánok!

2011. április 21., csütörtök

Meghívó az erdélyi Születés Hete rendezvénysorozatra

Kedves Mindenki!

Nagy örömömre szolgál, hogy beszámolhatok arról, idén először Erdélyben is megszervezésre kerül a Születés Hete. Magyarországon többéves hagyománya van, ahol évente 50-80 településen szervezik meg május 1-8. között ezt a fesztivált. Erdélyből 6 város csatlakozik ehhez a a rendezvényhez: Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kolozsvár, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy és Székelykeresztúr.
Az egyes városok programjai az alábbi linkekre kattintva tekinthetők meg:

Húsvéti gyertyaöntés (csak szülőknek!)

A gyertya mindig jó ajándék. Különösen Húsvétkor és Karácsonykor, amikor megnő a szimbolikus jelentése is (világ világossága, a fény győzelme a sötétség felett). Szerelmesek is gyakran használják, de nagyon jó kapcsolaterősítő is, ha családi "együttevésekkor" meggyújtunk egy-egy gyertyát. Ha te is előszeretettel használsz gyertyát, akkor bemutatok egy tippet, miként tudnád újrahasznosítani a gyertyamaradékokat. - Ennek a gyertyagyűjtési tevékenységnek külön előnye, ha sekrestyében dolgozol, vagy van ismerősöd ilyen helyen, így könnyebben fel tudod tölteni az állományt.-

Tanulj angolul Eszterrel!

Már ismered Esztert? Mert ha igen, akkor van egy jó hírem számodra! Ha még nem ismered Esztert, akkor is hírérték lehet számodra!
Eszter megalkotta első hernyósulis angol nyelvoktató csomagot. Ha a Caterpillarschool nyelvoktató csomagot használod, akkor majdnem fél évig nem lesz gondod arra, hogyan és milyen módszerrel tanulj együtt gyermekeddel angolul. Ráadásul, ha május 15-ig megrendeled, akkor egy dalos videót kapsz ajándékba.
 
Nézd meg, mit tartalmaz a csomag, és miért különleges! Katt ide, részletekért!

Itt pedig elolvashatod az Eszterrel készült interjúmat.

2011. április 18., hétfő

Óvatosan bánj vele, mint a hímes tojással!


Csernátoni tojásmotívum
Tavaszi, lehet húsvétinak is mondani, vakáció van az oviban, de még az iskolában is az van azt hiszem, így vakációs programot állítottam össze a kicsiknek. Olyan programra vágytam, hogy azért mindkét résznek (kicsinek és nagynak) legyen valami kikapcsolódás benne, valamint legyen valami köze a közelgő ünnepnek. Így, összepakoltam a sátorfánkat és leugortunk Csernátonba, ahol tojást lehet festeni.

2011. április 17., vasárnap

Játsszuk azt, hogy játszunk! Bújj elő!

Annyira benne vagyok a játékba (komolyabb nevén a versenyzésbe: alább olvashatod, hogy és miért), hogy úgy gondoltam, játékra hívlak meg.
Megosztok magamról három gyermekkori dolgot, s ha kedved tartja, te is bekapcsolódhatsz. Teszem mindezt azért, hogy én is ismerjelek meg Téged, Tüktököt (Titeket), az Olvasóimat. Ne legyek örökké a hunyó, lássalak is.

2011. április 16., szombat

Ringbe léptem

Beneveztem egy versenyre a múlt héten. Hogy melyik ez a verseny? Hát a Gazdagmamis, amiről így ír a honlap:

A Gazdagmami.hu 2011-ben második alkalommal osztja ki az “Év Anyavállalata” díjat annak az anyának, aki gyermekek mellől az olvasóink által is legnagyobb teljesítményt nyújtva építette fel cégét. Célunk felhívni rá a figyelmet, hogy az anyák számára meglehetősen kilátástalan munkaerőpiaci helyzetből is van kiút: a verseny során olyan anyukákat mutatunk be, akik nem féltek a saját lábukra állni és kisgyermekek, család, házimunka mellett indították el saját vállalkozásaikat – és ezzel példát mutatnak minden anyukának!
vállalkozás 

2011. április 13., szerda

A kis zizegős textilkönyvecske avagy a 8 hónaposok kedvence

Nagyon jó találmány!
  • puha (nem sérti meg a gyerek bársonyos bőrét)
  • színes, zizegős, többféle anyag kombinációja (egyszerre 3 érzékszervet fejleszt: látás, hallás, tapintás.)
  • a többféle anyag kombinációja fejleszti a kéz és ujjak differenciált működését

A mi hintánk, ó, de szép!

Házalnak a cigányok. És? A lényeg amúgy is ott van, hogy csuda jó, és tartós kasokat (kosárkákat) lehet tőlük venni, a bolti árnak a feléért. Nagy bolondja vagyok mindenféle natúr (fonott, faragott, szegecselt fa, vessző, nád, gyékény stb.) holminak, így rögtön lecsaptam egyre. Konkrét elképzelésem nemigen volt, hogy mire is használnám (na, jó, talán szennyesruha tartónak, gyűjtőnek gondoltam), de meg kellett vennem. Aztán észrevettem, hogy duvad ki a sok játék a kartondobozokból. S rögtön nekiálltam átszervezni, átpakolni őket. Meg is lett a végeredmény: szépen kategorizált játékok halmaza polcokon és kasban. :)

2011. április 9., szombat

Biciklizzünk, gyerekek!

Megjött a szép idő és muszáj kimenni a friss levegőre. Persze, hogy ilyenkor nem lehet nyugisan homokozni, mert hol vizes, hol sáros még a terep, és egyáltalán, ilyen jellegű tevékenység az év eme szakában nem ajánlatos. (Kivéve talán a déli féltekét???)
A múlt évben kaptunk egy ügyes kis biciklit. Már nagyon fentem a fogam rá, hogy akkor, milyen szépen ellesz együtt a család közös biciklizgetések alkalmával. Tudod, amolyan reklámbeli-életérzés-féle életérzés. :)  S akkor belémnyilaltak a régi emlékek, hogy miként is tanultunk meg mi biciklizni. Mi nagyon élveztük, de nem hiszem , hogy kedves nagyapámnak annyira élvezetes volt... Nemigen rajongtam a gondolatért, hogy fájós derekammal órák hosszat fussak kétrétgörnyedve a bicikliző csemetém háta mögött biciklijét tartva.
S akkor megszületett  zseniális tervem egyike.

2011. április 6., szerda

Nyaral a család

 "Álmaimban Amerika visszainteget, álmaimban Amerika nem mondhat nemet..."
Biztos soknak ismerős ez a dalrészlet, és abban is biztos vagyok, hogy mindenkinek van álomhelye, ahova szívesen visszajár/na. Hogy ez mennyire közel vagy messze van állandó lakhelyétől, azt a bugyellárisa határozza meg a legtöbb esetben.
Lassan itt az ideje, hogy nyaralási úti cél után nézzünk. Ebben segít nekünk Ágni, aki felsorolja, hogy milyen szempontok alapján döntsünk tengerparti nyaralás mellett.

"Megszülettem" rajzkiállítás a Születés Hete rendezvény alkalmából



A rajzokat 2o11.április 28-ig kell eljuttatni a rendezőkhöz, (FER baba-mama-papa klub, minden kedden 1o órától, uszoda I. emelete). Nevezési lapot a helyszínen lehet kitölteni.  A kiállítás után a rajzokat a FER alapítvány székhelyéről lehet elvenni. Postai küldemény esetében kérjük mellékeljenek egy válaszborítékot felcímezve és felbélyegezve. Ellenkező esetben csak a székhelyen lehet elvenni a képeket. Postán a következő címre kérjük a küldeményeket: Árvay Fruzsina, Sf. Gheorghe str: Kós Károly nr.9, jud.Covasna Cod postal 52oo55

Firkáljunk a falra!

Valahogy nem tudom magamévá tenni azt az újkeletű, talán Amerikából behozott szemléletmódot amely szerint hagyni kell a gyereket "hadd fejlődjön és alakuljon korlátok nélkül" illetve "próbálja ki magát" szintén korlátok nélkül... Hát én nagyon bírom, hogy fejlődik a fantáziájuk, ha a gyerekeim kipróbálják magukat, újrahasznosítják rég megunt dolgainkat, illetve teljesen új funkciókkal ruháznak fel számomra teljesen hétköznapi dolgokat, de mindennek van határa.
Ez itt a konyhai sarki ajtó. Ha nagyon figyelmesen nézed, akkor felfedezheted az el nem tüntetett firkanyomokat. Nagyon jó ízlésüknek köszönhetően sárgával firkálták körbe az ajtót. Nem baj, ha nem látod, úgyis az a lényeg, hogy milyen volt az ajtó, s milyenné változott.

2011. április 1., péntek

Melyiket válasszam? A ceruzaválasztásról

Elárulom, nálunk melyikek váltak be. Az abszolút sztárok a kisméretű zsírkréták illetve az alatta, mellette levő háromszögű, jó fogású ceruzák. Láthatsz itt, újrahasznosítható (főzésre is alkalmas) zsírkrétákat is. Hosszú, kecses alakúak, de roppant törékenyek, illetve erősebb nyomásra "adják" ki a színüket.
Ha anya, netán gyakorló keresztanya, nagynéni, unokatestvér vagy gyermeklátogató vagy, biztos nemegyszer tépelődtél azon, hogy a széles ceruzakínálatból melyiket is válasszad csemetédnek vagy az épp ünnepelendő/meglátogatandó apróságnak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...