2010. október 29., péntek

Tátátádááááááááááááááám! Íme a nyertes!

Gratulálok a játékosoknak és köszönöm a részvételt! 
Minden megjegyzésküldő neve fel egy-egy fecnire, fecnik be a legújabb bordó-lila sapkámba, onnan meg sorsolásos alapon egy fecni ki. Na, ki a nyertes? :-?
Kész művészfilm lett az eredmény! Ez a világítás, nomeg ez a vágás....  Na, ezt csináljátok utánam! :)

2010. október 27., szerda

Ceruzával s radírral a szép írásért, nomeg a tisztább lakásért! :)

A színes ceruzák a hozzájuk való papírokkal egyetemben minden korosztály kedvence lehet. A másfél évesnek maga a firkálás a lényeg. Neki ez okoz sikerélményt, hogy valamit megfog, végez egy mozgást vele, s annak a valaminek és a mozgás együttesének jól látható nyoma van a papíron. (Fehér papíron kerüljük a sárga és fehér ceruzák használatát, mert nem látványosak, ergo nem lesz kellő eredménye, sikere a lurkónak.) Nagyobbacska (óvodáskorú palánta) már maga kezd rajzolni, s kezdetleges firkáiba belelátja a „lovat szekérrel a templom előtt”, házat, családot, stb. Minél ügyesebben rajzol a csemete, annál jobban fejlődik a finom motorikus mozgása, vagy másképpen: úgy fejlődik a gyermek finom motorikus mozgása, ha minél többet  rajzol, "firkál". A megfelelő csuklóhajlítgatások azokat az izmokat fejlesztik, amelyek később az írás megtanulásában segédkeznek. A baj ott kezdődik, amikor a nagy lendületben az apróság papír helyett a falra kezdi remekműveit felfirkálni.

2010. október 26., kedd

Szereted a szavakat? (JÁTÉK)

Beszédünkkel is nevelünk. Ahogy ejtjük a szavakat, amilyen a hanglejtésünk, amilyen szavakat és metakommunikációs jeleket használunk, az mind-mind példaértékű csemeténk számára. Az lesz számára a minta, amit utánozni, gyakorolni fog. - Itt elég bajban vagyok, ugyanis enyhe beszédhibám van, s épp ezért reménykedem, hogy az én maszataim inkább apjuktól lesik majd el a megfelelő beszédgyorsaságot. :) -
Mióta elkerültem Kolozsvárról, sok olyan szóval találkoztam, ami nem volt számomra ismerős. Először idegenkedtem ezektől a szavaktól, mert attól, amit nem ismer az ember, általában idegenkedik, meg aztán elég nehéz is volt megszoknom a másfajta beszédet. (Volt? Még mindig az :) )

2010. október 25., hétfő

Kibeszélnéd magadból a bajaid? Itt a lehetőség: erdélyi kismama-klubok ismertetői (I.)

Kézdivásárhely:

Szabó Katalin és Kocsis Virág 2009 márciusában kezdte el szervezni a kézdivásárhelyi baba-mama klubot a 2-es számú óvódában. Találkozásaik minden csütörtök délután 6 órától vannak, de igyekeznek az anyukákkal közösen megegyezni az időpontot. Érdeklődni a katika1978 kukac yahoo pont com címen lehet.
FER baba-mama-papa klub (egy klub a babákért, babákkal o-3 éves korig)

2010. október 21., csütörtök

Saját kezű ajándék a babának!

Ha nem tudod, mivel üsd agyon az időt két etetés közt, illetve számtalan használt pelus cserélgetése, nomeg a házimunka elvégzése után, vagy ha babalátni mész (úgy is mint radinába), akkor mondok egy tippet.
Csak bíbelődni vágyóknak!
Két és fél évet kibírt, agyonstrappált libbenő.

2010. október 17., vasárnap

A gyermeknek az Isten két kicsi kezet adott. Egyik keze az apja kezét fogja, a másik az anyjáét.

Kertész Mária pszichológus, mentálhigiénés szakember, házas, három gyermek anyja. Tamás 7, Dávid 5, Máté meg 2,5 éves. „Azt gondolom, hogy akkor vagyok hiteles a családom, vagy akár más emberek előtt, ha érzelmeimet - örömömet, félelmemet, haragomat egyaránt - fel merem vállalni. Ehhez kell egy jó adag bátorság is, de megéri!”
Pszichológus, mentálhigiénés szakember vagy. Elárulnád, hogy számodra mindezek mit jelentenek?
Kertész Marika
A mentálhigiéné kifejezés lelki egészségvédelmet jelent. És ez nagyon fontos számomra. De ennél is fontosabb a lelkek megmentése.

2010. október 12., kedd

Haragszom a gyermekkönyvek grafikusaira

...mert szinte minden gyermekkönyvben légyölő galócát ábrázolnak, mint "A" gomba. Talán nem ismerik a gombákat az illusztrátorok? Vannak lila, meg kék, piros és sárga gombák is, amelyek ehetőek (galamb-, róka-, őzláb-, medvegomba, csiperke, lila pereszke). Miért adnak annyi munkát nekünk, gombászó (s nemcsak) szülőknek a grafikusok, hogy egyszeri képeskönyv-nézegetés után figyelmünknek hatványozottan arra kell irányulnia: emlékeztessük a csemeténket, A LÉGYÖLŐ GALÓCA NEM EHETŐ.
A lila pereszke azonban igen. Nagyon ízletes savanyúságként is, de megfőzve is.

2010. október 8., péntek

Merjünk énekelni! Az a jó, ha már magzati kortól elkezdjük a zenei „nevelést”

Ferkóné Pávai Réka marosvásárhelyi születésű, jelenleg Budapesten élő kétgyermekes anyuka. Végzettsége szerint óvó- és tanítónő, valamint zenetudós. Tőle kérdeztem meg, hogy látja, mennyire szükséges a zenei nevelés gyermekkorban, illetve ő hogyan gondolja, hogyan csinálja. Megnyugtattam, nem (csak) elméletet akarok hallani, hanem praktikus recepteket, tippeket a zenei nevelésről.

Réka, Csaba és Boglár

2010. október 7., csütörtök

Óvodai Kötényke meg Mesepárna története

Ha óvodai kötényke, akkor:
  • kék
  • műszálas
  • hímzett óvodai jel a baloldali mellrészen
  • kommunista.
Legalábbis énbennem ez a kép élt az óvodai köténykéről. De most megváltozott! Írom is, miért. :)
Mióta Nagymaszat óvodás lett, naponta változatos maszatpacák jelentek meg az óvodai öltözetén. Ugyebár, most már van neki itthoni, óvodai és ünneplő ruházata is. :) Bajlódtam egy darabig a különféle foltokkal, amiket reklám ide, meg oda, nagyon nem sikerült kivennem a folttisztítóval, aztán Szupernagyi bogarat ültetett a fülembe, és nekiálltam óvodai köténykét varrni Nagymaszatnak.

2010. október 4., hétfő

Kirándulásról hazahozott kincsek

Ígéretemhez híven jelentkezem.


Ezekkel, ezekből dolgoztunk nagy lelkesen.
Faleveleket lehet:
  • ragasztani fehér vagy színes lapra (erezett felükkel lefele, de akár felfele is)
  • kifesteni vízfestékkel és azután nyomtatni (a festett felét rányomjuk egy lapra, majd megcsodáljuk milyen jólsikerült levelünk lett)
  • kifesteni vízfestékkel és mikor megszáradt, ráragasztani egy lapra, majd miután ez is megvan, körbevágni, felfűzni füzérnek és lakásdíszítés gyanánt használni
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...